R Ó L U N K   -   Ó R Á I N K   I D Ő P O N T J A I

Adi Shakti Jógatársulás                                                               |                                                       kundalinijoga {@} t-online.hu

Yogi Bhajan
még csak 16 és fél éves volt, mikor egy megvilágosodási élmény után a Kundalini Jóga nagymesterévé avatták. Jógatanulmányai mellett (az ismertebb Hatha jógának is mestere) széles körben tanult egyetemi szinten, majd az indiai hadseregben szolgált. Családos ember: három gyermek édesapja, és volt, amikor a Palim Nemzetközi Repülőtéren dolgozott vámkezelőként. Ezidőben kapott meghívást, hogy Kanadában, a University of Toronto egyetemen tanítson.

Az egyik ok, ami miatt ezt ameghívást elfogadta az volt, hogy (elmondása szerint) nagyon sok olyan európai és amerikai lelki keresővel találkozott Indiában, akik sok sok pénzt elköltve szinte semmit sem tanultak a (gyakran hamis) gurujaiktól. Fogadalmat tett, hogy a lehető legnagyobb őszinteséggel tanít és hogy megosztja azt tudást és technológiát, melyet ő is mestereitől kapott. Mély meggyőződéssel tanította a Kundalíni Jógát azért, hogy visszaadhassa tanítványainak a saját erejükbe vetett hitüket, és hogy meggyőzze őket arról, hogy nincs arra szükségük, hogy saját magukon kívül, bárki más "tanítványaivá" váljanak szellemi fejlődésük útján való előrejutásuk érdekében.

Odafelé azonban necsak bőröndjeit veszítette el, hanem amikor Torontóba érkezett váratlanul az a hír fogadta, hogy meghalt az az egyetmi professzor, akinek meghívására odautazott. Így nem volt munkája, összesen 35 dollárral a zsebében és egy váltóruhával kezdte el életét itt a nyugati féltekén. Ez 1968 szeptemberében volt.

Yogi Bhajan (Jógi Bhadzsan)

1929. aug. 26 . -  2004. okt. 6.
Decemberben újabb meghívást kapott: ezúttal egy személyes ismerős hívta őt Los Angelesbe egy hétvégére. De sosem tért vissza Kanadába. Bár "a Jógi", ahogy akkor hívtuk őt csak rövid időt szándékozott Los Angelesben tölteni, amikor az ún. 60-as évek generációjának fiataljaival találkozott, azokkal a lelkekkel, akiknek az volt a sorsuk, rendeltetésük, hogy a Vízöntő Korszak hajnalán forradalmi vátozásokat hozzanak, Yogi Bhajan tudta, hogy ott kell maradnia, és tanítani kezdett.

Én ezen a hétvégén találkoztam vele Los Angles Kelet-Nyugat Kultúrális Központjában. 1968. december 22-én. Yogi Bhajan első nyilvános beszéde is itt hangzott el 1969. január 5-én. Itt osztotta meg velünk először ragyogó vízióját: ekkor mondta el, hogy mindenkinek veleszületett joga az, hogy egészséges, boldog és szentséges lehessen ("it is everyone's birthright to be healthy, happy and holy"), és hogy a Kundalini Jóga gyakorlása nem más, mint hogy tudatosan élünk is ezzel a jogunkkal.
Bár hamarosan sok jógaórát adott a Kelet Nyugat Kultúrális Központban, ennél többre vágyott. Még Indiában hallott a YMCA-ről (Young Men's Christian Association - Fiatal Keresztények Társasága: híres karitatív, kallódó fiatalokat segítő szervezet) így mikor megszereztük a telefonszámukat, felkérték hogy hetente egyszer tanítson ott jógát. Csütörtök esténként mindig én fuvaroztam a helyszínre. Egy alkalom 1 dollár 50 centbe került, melyet felerészben osztottak el a YMCA-vel. Első este egyetlen egy diák mutatkozott csak! De híre kelt óráinak, és hamarosan már leülni sem lehetett a teremben. Így kezdődtek el a kedd reggeli órák is...

Mikor már buszokkal érkeztek Yogi Bhajan óráira a kereső fiatalok, a Központ vezetője megkérte őt, hogy tanítson valahol máshol. Egyik tanítványának antikboltja volt a sarkon, és a bemutatótermét rendelkezésre bocsájtotta. Minden este, óra előtt a lelkes tanítványok elpakolták a szép régi bútorokat, majd jóga után vissza is rendezték azokat! Nem sokkal ezután találtak egy bérelhető garázst, és végül ebből alakult ki az első "Guru Rám Dász Asrám". It is az esténként tartott jógórák dugig voltak résztvevőkkel.

Yogi Bhajan az elejétől fogva fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nem tanítványok gyűjtésére vállalkozott, amikor Amerikába jött. Tanítása szerint a Kundalíni Jógában mindenkinek saját magát kell beavatnia! Arra bátorított, hogy tanuljunk, majd induljunk neki a világnak és tanítsuk azt, amit megtanultunk!

Yogi Bhajan meghívásos alapon sok városba látogatott el, és mikor nem volt los Angelesben én tartottam helyette az óráit. 1969 nyarán meghívták Új Mexikóba a Nyári Napéjegyenlőségi ünnepségekre (ennek a története önmagában is egy teljes kötetet tenne ki...).

1972-ben abból a pénzből, melyet tanítással, utazással, előadások sorozataival keresett megvásárolt egy los angeles-i telket, mely azóta is az állandó Guru Rám Dász Asrámunk, és a 3HO Szervezet "főhadiszállása".

Azelőtt, hogy Yogi Bhajan a Kundalíni Jógát nyugaton oktatni kezdte volna, soha sehol nem tanították azt nyilvánosan! Hagyomány szerint annak, aki Kundalíni Jógát akar tanulni, Mestert, Gurut kell szolgálnia, bizonyítania kell tiszteletét, szolgálni-tudását, önfegyelmét és elköteleződöttségét, mielőtt a Mester akár elgondolkodna is azon, hogy tanítsa-e őt, vagy sem. (Sőt, úgy szólt a fáma, hogy "aki valaha is nyíltan tanítja a Kundalíni Jógát, nem éri meg következő születésnapját"). Yogi Bhajan megtagadta ezt a hagyományt.

Tudta, hogy az érzelmi és mentális problémák gyógyírja a Kundalíni Jóga. De meggyógyítja a testet is: a korai kundalínisek gyakran a drogozó hippikorszak fiataljai voltak, és testük segítségért kiáltott. A droghasználat sokuknál pedig spirituális élmények, Isten belső megtapasztalásának kereséséből fakadt eredetileg is. Yogi Bhajan alternatívát ajánlott a drogkultúrának.
Taníthatott volna Hatha jógát is, melynek úgyszintén Mestere volt. De az nem lett volna elegendően átalakító erejű ahhoz, amire ennek a modern világnak szüksége volt -- és van.

Yogi Bhajan 2004. október 6-án reggel 9 óra 5 perckor hagyta el fizikai testét. Átkelése saját otthonában, Espanolában, Új Mexikóban, családja és barátai körében történt. Bár egész teste beteg volt ekkorra már, a halál végső oka szívelégtelenség volt. 75 évesen húnyt el.

Utolsó szavai üzenetértékűek mindannyiunk számára: "Be fearless!" "Légy / Élj félelem nélkül!"

Áldás Mindannyiótoknak!Shakti Parwha Kaur Khalsa


Yogi Bhajan törte meg a titkosság hagyományát. 16 évesen már a kundalíni jóga mestere! Családos emberként először egyedül, később felesége és gyermekei körében tanított haláláig az Egyesült Államokban, ahová 1969-ben, 39 évesen érkezett. Los Angeles-ben egy középiskolai tornateremben tartotta első óráját. Egy tanítványa sem volt. Ennek ellenére mára a Kundalíni Jóga világméretűvé nőtte ki magát; több száz kriya (jóga gyakorlatsor), meditáció, életvezetési és makrodiétás program kötődik a nevéhez, melyeket az elmúlt 32 évben százezrek gyakoroltak és gyakorolnak ma is.

Yogi Bhajan, PhD, összehasonlító vallástudományból, majd később kommunikáció pszichológiából szerzett doktori fokozatot. Később közgazdaságtanból is diplomázott. Több mint 30 könyv szerzője. Az egész világon nagy tiszteletnek örvendett egészen haláláig a Szíkh Vallás Nyugati Világ Vezetőjeként. Ebben a minőségében II. János Pál pápával találkozott és kiterjedt konzultációkat folytatott a Dalai Lámával illetve a Canterbury érsekkel a világbéke előremozdításának érdekében.
Yogi Bhajan: Fedezd fel lelkedet
10 perces videó előadás angolul  -  1993